سويا از بقولات بومي آسيا است و براي هزاران سال است که جزو رژيم غذايي سنتي آسيايي ها محسوب ميشود. در واقع، شواهدي وجود دارد که سويا 9000 سال قبل از ميلاد در چين رشد کرده است.
امروزه، سويا به طور گسترده اي مصرف مي شود و نه تنها به عنوان منبع پروتئين گياهي بلکه جزئي از غذاهاي فرآوري شده است. با اين حال، سويا غذاي بحث برانگيزي است- برخي ميگويند که مزاياي زيادي براي سلامتي دارد، در حالي که ديگران ادعا مي کنند که ممکن است مضر باشد. در اين مقاله، مواردي راجع به سويا مورد بررسي قرار مي گيرد.
انواع مختلف سويا
1-محصولات دانه ي کامل سويا
به طور کلي محصولات سويا را مي توان به دو دسته بزرگ محصولات تخميري و غير تخميري تقسيم کرد. شير سويا و توفو نيز از دانه ي سويا ساخته ميشوند. در حالي که دانه ي سوياي کامل به ندرت در رژيم غذايي غربي خورده مي شوند، ادامام يک غذاي پرچرب با پروتئين بالا در غذاهاي آسيايي است. شير سويا از خيساندن لوبياي خشک سويا و آسياب کردن آن بدست ميآيد. از آنجا که سويا گالاکتوز ندارد، در بچههاي مبتلا به گالاکتوزمي و مبتلا به عدم تحمل لاکتوز، شير بر پايه سويا و شير گاو بدون لاکتوز ميتواند جانشين خوبي به جاي شير مادر باشد. توفو همان پنير سويا است که از دلمه شدن پروتئين شير سويا به دست ميآيد. اين منبع معمول پروتئين گياهي در رژيم هاي گياه خواري است.
2- سويا تخمير شده
محصولاتي از قبيل سس سويا، تمپه، ميسو، ناتو و تافوي تخميري از دسته محصولات تخميري سويا به حساب ميآيند. سس سويا يک مايع قهوهاي تيره نمکي است که از تخمير لوبياي سويا تهيه ميشود. تمپه يک کيک سويا تخمير شده است که در اندونزي توليد شد. اگر چه به اندازه ي توفو محبوب نيست اما آن را به عنوان يک منبع پروتئين در رژيم هاي گياهي مورد استفاده قرار مي دهند. ميسو يک چاشني سنتي ژاپني ساخته شده از سويا، نمک و يک نوع قارچ است.
3- غذاهاي فرآوري شده مبتني بر سويا
سويا براي ساخت غذاهاي فرآوري شده از جمله جايگزين هاي گوشتي در گياه خواران و وگانها، ماست و پنير استفاده مي شود. اين محصولات از جمله آرد سويا و روغن سويا در بسياري از مواد غذايي بسته بندي شده استفاده مي شود.
...
ساير خواص سويا را در لينک اصلي زير بخوانيد:
No comments:
Post a Comment